Fakturerings-, finansierings- och betallösningar som fungerar, oavsett bransch

10 februari 2022 • Tips • Finansiering

Det finns många som levererar utmärkta lösningar för fakturering, finansiering och betalning. Vissa fungerar bra i några branscher, men är kanske inte optimalt anpassade för andra. Vi tyckte att det skulle vara intressant att se vilka branscher vi täcker in, så vi gjorde en enkel genomgång.

portrait

Nedan ser du några av de branscher vi jobbar med. Som du ser blev det ett brett spektrum, där kravspecifikationerna har skilt sig ganska mycket åt mellan kunderna och där våra lösningar haft olika grad av automatisering och behovsanpassningar.

Telecom

När vi började jobba med företag inom Telecom i slutet av 90-talet var både prissättning och hanteringen av kunddata rätt krånglig. Efterhand har det blivit enklare, samtidigt som konkurrensen i branschen är betydligt tuffare. Det ställer höga krav på kundnöjdhet och smarta, anpassningsbara lösningar.

Genom att jobba med Sveriges största operatörer har vi lärt oss vad som krävs av oss som leverantör. Billing, bokföring, reskontra- och kravhantering samt distribution av fakturorna är nästan alltid en del av leveransen. Till det kommer ofta lösningar för kundkommunikation, Self-service-verktyg och betalningssätt som är anpassade efter varje kundsegment.

Retail

Här har det hänt enormt mycket på senare år, inte minst för att konkurrensen från e-handeln har blivit ännu tuffare. Vi levererar faktura- och delbetalningstjänster till ett flertal av de större aktörerna i Sverige, där vi ser en ökad efterfrågan på lösningar för företagsbetalningar och att man ställer krav på nya betal- och distributionssätt av fakturan. I våra retail-lösningar ingår självklart också snabba kreditkontroller när kunden ska betala i kassan. Vi har också lösningar där kunden betalar sin vara i förväg för att sedan snabbt kunna hämta ut den i butiken.

Ett smart sätt för företag inom retail att behålla kunden under en längre tid är att erbjuda abonnemang på produkter och tjänster. Här har vi arbetat upp en bred erfarenhet med flera exempel på innovativa omnikanal-lösningar, där kunderna kan använda samma betalsätt vare sig de handlar i fysisk butik eller på nätet.

Dagligvaror – detaljhandel

Inom detaljhandeln har utvecklingen gått med rasande fart de senaste åren. Bland annat drivet av färdigpaketerade matkassar som levereras hem eller hämtas i butik. Det har ställt nya krav på enkla betallösningar som passar både i butikerna – där man kan handla och gå ut ur butiken utan att behöva stå i kö till en manuellt betjänad kassa – och för att handla med ett knapptryck hemifrån. Vi levererar idag dessa tjänster till de största aktörerna och ser en kontinuerlig utveckling framöver.

Apotek

I en bransch där det statliga monopolet avskaffades för bara lite drygt ett decennium sedan har det hänt enormt mycket. Vi var med redan från början och levererar idag tjänster till flera svenska apotek. När en bransch förändras så pass genomgripande ställer det nya krav på både service och leverans. Samtidigt har behovet av professionell kundsupport bara ökat.

Där ger vårt dedikerade kundserviceteam support till både slutkunder och apotekens personal, självklart med både integritet och fingertoppskänsla, eftersom frågor om apoteksprodukter många gånger kan vara känsliga.

Hälsa

Under många år har vi levererat olika typer av innovativa lösningar till gym samt tandläkare och annan behandlingsverksamhet. Det är ofta mindre företag med många kunder, där lösningarna behöver var enkla att använda för både företag och slutkund. Här har vi skapat enkla betalsätt som passar kundgruppen och som framgångsrikt används av allt fler.

Media

Vi har varit med så länge att vi följt utvecklingen från en tid när det bara fanns papperstidningar och ett fåtal tevekanaler till dagens överflöd av information och sociala medier. Den ökade konkurrensen inom media har lett till nya sätt att betala, där det traditionella helårsabonnemanget fått konkurrens av engångsköp och kortare eller helt slopade bindningstider. Oberoende av vad som passar dig och dina kunder har vi lösningar.

Energi

En bransch med stark tillväxt som genomgår en förändring vi antagligen bara sett början på. Branschen liknar i mångt och mycket Telecom och sannolikt kommer kunder att ställa samma krav även på sin energileverantör vad gäller till exempel erbjudanden och kundsupport online. I och med att allt fler installerar solceller lär vi också få se ett växande antal mikroleverantörer av el, vilket kommer ställa ännu högre krav på tydliga och enkla fakturor. Vi har system och lösningar för alla typer av behov, från administration till finansiering.

Partihandel

Genom åren har många av våra kunder fått en skjuts med vår hjälp. Vi har kunnat avlasta deras administration, tagit fram finansieringslösningar för säsongsvariationer och satsningar på nya marknader samt löpande finansiering som kunnat användas som buffert och säkerhet.

Säkerhet/larm

En bransch där försäljningen ökat markant de senaste åren. Många gånger behöver slutkunderna ha möjlighet att delbetala till exempel nödvändig hårdvara och installation samtidigt som abonnemanget rullar på. Vilket gör det än viktigare med lojala kunder. Vi arbetar med några av de största leverantörerna i Norden och följer utvecklingen framåt.

Bank och finans

Vi har som kreditmarknadsbolag själva följt utvecklingen där de finansiella regelverken är många och bara blir fler. För att undvika dyrbara misstag behövs compliance- och riskavdelningar som har full koll på regelverk och vilka förenklande åtgärder som kan göras. Här kan vi sköta hela eller delar av de underliggande funktionerna, både vad beträffar system och administration, och i vissa fall även finansieringen. Vi har hjälpt banker och andra finansiella verksamheter sedan mitten på 90 talet.

Är du verksam i någon av branscherna ovan och tror att vi kan hjälpa dig att göra ännu bättre affärer? Hör av dig till oss! Är du verksam i en annan bransch? Hör av dig ändå, vi kan alltid specialanpassa lösningar utifrån system, personal och finansiering.

Du kanske också är intresserad av

27 juni 2022 • Artiklar • Finansiering/Fakturering/Kontotjänster/Inkasso

Intervju med vår VD, Ola Laurin

100 dagar på posten som PayEx VD har passerat. Här berättar Ola mer om sig själv, sina första intryck, vad som skett under tiden och slutligen - några spännande spaningar från betalningsbranschen.
28 april 2022 Tips • Finansiering

Så skräddarsyr du företagets finansiering

Det finns många anledningar till att ett företag behöver finansiering. Det kan till exempel handla om investeringar som måste göras för att företaget ska kunna växa. Eller att förbättra likviditeten och jämna ut återkommande svackor i försäljningen. Finansieringen kan ske genom till exempel banklån eller checkkrediter. En annan beprövad och prisvärd finansieringsform är att använda företagets kundfordringar. Men innan du bestämmer vilken typ av finansiering ditt företag behöver bör du ställa dig några viktiga frågor. Självklart hjälper vi dig med svaren!
Ta mig till frågor och svar om finansiering
10 februari 2022 • Tips • Finansiering

Delbetalning, avbetalning eller kontokredit – kärt barn har många namn.

Att kunna köpa något på kredit kan vara avgörande för att många över huvud taget ska överväga ett köp. Det gäller inte minst lite dyrare sällanköpsvaror. Det ger dig också en möjlighet till merförsäljning och större chans att kunden väljer att handla hos dig även i fortsättningen. Det finns flera sätt du kan erbjuda dina kunder kredit.
Läs mer om vilka fördelar delbetalning ger både dig och dina kunder