Logga in till My PayEx
Logga in till PayEx Online
Logga in till PayEx 360
Logga in till Merchant Admin
Logga in till CAM-portalen
Logga in till Apotekskonto
Upptäck hur factoring kan snabba upp dina fordringar, förbättra likviditeten och stabilisera ditt företags kassaflöde. I artikeln nedan har vi samlat allt du behöver veta om olika factoringalternativ och hur de kan anpassas till just ditt företags behov.
Förenklat så innebär factoring att ett företag säljer eller belånar sina fakturor till en bank eller ett finansbolag. Du som företagare kan alltså välja att sälja din faktura, för att således få betalt innan förfallodagen har inträffat. Det finns några olika varianter av factoring som är viktiga att hålla reda på. Dessa påverkar nämligen risken som säljaren eller köparen av fakturan tar.
I Sverige används främst tre typer av factoring:
Fakturaköp utan regress betyder att factoringföretaget, på pappret, står för risken om fakturan inte blir betald av kunden, medan det motsatta gäller för fakturaköp med regress. Ett fakturaköp med regress betyder alltså att factoringföretaget inte tar någon risk mot slutkunden. Blir inte fakturan betald av kunden så går den tillbaka till företaget.
Fakturabelåning betyder att företaget intecknar och belånar sin faktura, vanligtvis mellan 70-90% av fakturabeloppet. I denna variant måste företaget meddela kunden om överlåtelsen av fakturan. Det görs enklast genom en tilläggstext på fakturan.
Företag kan välja att använda factoring eller fakturaköp för att skapa ett jämnare kassaflöde och/eller förbättra sin likviditet. Ett exempel på sektorer där factoring är vanligt använt är inom byggbranschen och entreprenader, där fakturor ofta kan ha löptid på flera månader eller tills projektet är slutfört.
Även företag som jobbar med säsongsvariationer eller har långa betaltider mot större företag har nytta av belåningen. Problemet med sådana fakturor är att det fortfarande finns löpande utgifter som skatter, löner och kontorskostnader.
Factoring kan alltså vara ett sätt för företag att skapa ett jämnare kassaflöde och sluta agera bank för att betala alla utgifter under tiden de väntar på att fakturan ska bli betald.
Som företag har man löpande utgifter i form av kontor, material, löner, skatter, moms – listan kan bli lång. Har man då fakturor med lång löptid så måste företaget använda pengar som redan finns i företaget för att täcka alla dessa utgifter.
För vissa företag är detta ett större problem än för andra, men en sak som är densamma för alla företag är att likviditeten påverkas negativt. Man kan alltså med factoring sluta agera bank för att täcka löpande utgifter samtidigt som likviditeten inte sjunker.
Man kan alltså skapa ett jämnare kontantflöde och en förbättrad likviditet genom factoring. Att ha en högre likviditet inom företaget kan ge många fördelar, inte minst ger det en ekonomisk trygghet för företaget i fall av oväntade situationer eller utgifter.
Factoring kan även vara ett attraktivt val för nystartade företag eller frilansare som behöver förbättra företagets likviditet eller införskaffa material för att få verksamheten att växa. Genom att sälja eller belåna sina fakturor kan verksamheten alltså fortsätta som vanligt, utan att invänta nästa betalning.
Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur factoring kan hjälpa dig att frigöra kapital för ditt företag.
Head of Sales, PayEx Sverige
Med Fakturabelåning eller Fakturaköp minskar du risken och får bättre förutsättningar att växa.
Visst vore det trevligt att få betalt utan att behöva hantera fakturor? Om du överlåter hela eller delar av faktureringsprocessen till oss, så får du bättre likviditet och mindre krångel.
Kontakta oss för att få mer information om våra tjänster.
Likviditet är ett begrepp som ofta dyker upp när man talar om företags ekonomi – men vad betyder det...
Att vänta hela 55 dagar för att få betalt för en faktura kan vara utmanande. Med PayEx fakturaköp ka...
Visste du att den traditionella 30-dagarsfakturan i verkligheten inte är så snabb som den verkar? St...
Kontakta säljavdelningen
Vanliga frågor
Här hittar du som privatkund svar på de vanligaste frågorna och kontaktuppgifter till oss.