Delbetalning - Hur fungerar det?

04 april 2022 • Artiklar • Kontotjänster

Delbetalning är inte bara något som gynnar kunden och ger dem en bättre upplevelse, det kan gynna dig som företag också. Följ med så förklarar vi hur delbetalning fungerar - både för dig och för kunden!

portrait

Hur får man betalt?

Hur fungerar betalningen in till mitt företag?

Att erbjuda delbetalning till dina kunder är en fördel då de får olika möjligheter att slutföra sina köp. Ibland är köp oplanerade, eller så tycker kunden om att ha ett jämnare flöde på sina utgifter. Oavsett kan det vara fördelaktigt att ert företag erbjuder delbetalning som ett alternativ, för att underlätta för er kund.

Om du som företag anlitar en tredje part som ansvarar för delbetalningen mot dina kunder så får ditt företag betalt direkt. På detta sätt säkrar du att du får in pengarna för den produkt/tjänst du säljer, dessutom att du får mer tid över att fokusera på din försäljning och andra viktiga uppgifter. 

Exempel:

  1. Kunden vill handla produkter och säljaren erbjuder en delbetalningslösning på 12 månader.
  2. Kunden accepterar detta och slutför köpet med säljaren.
  3. Pengarna kommer till företaget (säljaren) direkt via tredje parten (t.ex. PayEx).
  4. Tredje parten sköter fakturering mot slutkunden.

Hur fungerar det för kunden?

Alla kunder är olika och har olika behov, därför är det viktigt att erbjuda kunden flexibla lösningar för att den enkelt ska kunna slutföra sina köp. Men hur fungerar delbetalning i praktiken för kunden?

Exempel:

  1. Kunden väljer att handla hos dig och du förklarar de olika betalningsalternativen.
  2. Kunden tycker det känns smidigt att dela upp kostnaden för köpet och väljer att delbetala beloppet.
  3. Du och kunden skriver avtal och slutför köpet.
  4. Därefter får kunden sina fakturor från PayEx och kan också välja om de vill ha ett konto hos PayEx för mer flexibla betalningar

Viktiga saker att tänka på 

Det finns verksamheter och företag där möjligheten för delbetalning inte behövs, till exempel butiker som säljer billigare produkter. Här är det viktigt att du vet vilken din målgrupp är för att kunna erbjuda en lösning som passar dina kunders behov. Har du koll på din målgrupp och vet hur affärerna brukar se ut, så vet du förmodligen dina kunders behov. Därefter är det viktigt att hitta en lösning som passar både dig och kunden, vilket i slutändan resulterar i en högre omsättning och högre kundnöjdhet. 

Det är viktigt att alltid informera kunden om vad det är för villkor kring avgifter och räntor som gäller, så att kunden känner sig säker och trygg i sitt köp. På detta sättet är du transparent om vad som gäller kring delbetalningen och bidrar till att kunden får en bättre upplevelse, och förhoppningsvis väljer dig och ditt företag även i framtiden.

Läs mer om PayEx kontotjänster här!

Olika typer av betalningar

Delbetalning

Att delbetala en produkt eller tjänst innebär att beloppet delas upp och kunden betalar för produkten över en period. I många fall tillkommer det en ränta vid delbetalning - förklara villkoren för kunden!

Kontokredit

Kontokredit innebär att man lägger upp en kreditsumma åt en kund som går att nyttjas över en period. Detta blir då anpassat både för dig och dina kunder, samt att du får lojalare kunder.

Vill du veta mer om delbetalning och hur det kan hjälpa ditt företag så tveka inte att höra av dig till oss!

Mattias Blomberg

Head of Sales, PayEx Sverige

Mejla mig